Teori bakom OMT

Alla översättningar av koncept är mina. De är inte nödvändigtvis de som används inom professionen.

När jag började min utbildning till fysioterapeut hörde jag om OMT (ortopedisk manuell terapi) för första gången. Jag uppfattade att det var fysioterapeuternas motsvarighet till Kiropraktik och Osteopati. Jag ska inte gå in djupare på det nu, men i kort så finns det väldigt svag/ingen evidens för de påståenden som görs inom dessa discipliner, varför de kallas alternativ medicin. Anyway:

En dag blev jag inbjuden till en neurodynamisk workshop. Där gick de igenom en del teori bakom strukturell differentiering, någon som man gör inom fysioterapi och OMT. Jag blev tillräckligt imponerad för att vilja gå OMT steg 1 och lära mig att undersöka patienter bättre. Jag frågade om det fanns någon bra bok att läsa och blev rekommenderad Clinical Neurodynamics av Michael Shacklock som detta blogginlägg är baserat på.

Kroppen som ett system i tre delar

Inom OMT (fotnot 1) är målet inte direkt att behandla leder eller skelett. Istället kan man se kroppen som ett system i tre delar. Den mekaniska anknytningen är delar runt nerven som består av t.ex. senskidor, muskler, skelett etc. Nervstrukturer är nervvävnad vilket inkluderar hjärnhinnor, mesoneurium, epineurium, perineurium och endoneurium. Innerverad vävnad är den tredje delen, och inkluderar allt som är innerverat. Talar vi om till exempel nerven phrenicus är den mekaniska anknytningen alla delar som nerven kommer i kontakt med från ryggraden till diafragman som är den innerverade vävnaden.

Stress på nerverna

Nerver kan utsättas för stress på tre olika sätt. Spänning innebär att nerven dras ut, ungefär som en gummisnodd. Perineurium är den vävnad som främst motverkar överdriven spänning. Friktion är när nerven glider mot sin mekaniska anknytning både longitudinellt och transversalt. Mesoneurium hjälp mot överdriven friktion och fungerar ungefär som senskidor och synovialmembran.. Kompression är när nervvävnaden trycks ihop. Epineurium skyddar mot överdriven kompression.

Systemets rörelser

Genom att den mekaniska anknytningen böjs och sträcks måste nerverna följa med på ett eller annat sätt. Beroende på om nerven ligger på den konvexa eller konkava sidan kommer den att förlängas eller förkortas. Samtidigt som nerven förlängs på den konvexa sidan kommer den att glida mot proximalt mot leden som böjs, vilket i praktiken innebär att nerven inte flyttar sig så mycket i relation till den mekaniska anknytningen (sök på Convergence of nerves om du vill veta mer) vilket kallas konvergens. Nerverna böjs även runt lederna när dessa böjs utöver att de glider.

När vi rör oss sker även två händelser som kallas öppnande och stängande runt nerverna (opening och closing på engelska). Öppnande innebär att en nerv har mer utrymme att röra sig och Stängande innebär att nerven har mindre utrymme att röra sig (mindre och mer kompression). De kan illustreras genom ett rörelsediagram:

Effekterna sker på individens vänstra sida (personen tittar på oss och står i den anatomiska positionen i mitten)

Rörelsediagramet illustrerar ryggen, vars öppnande och stängande skiljer sig från andra leder eftersom att nerverna där inte färdas genom ett foramen vilket spinalnerverna gör.

Strukturell differentiering

Eftersom att nervpåverkan kan ha en effekt långt ifrån den plats där nerven är påverkad måste undersökning utgå från att hitta var skadan befinner sig, vilken del av systemet som är skadat samt vilken typ av stress och rörelse som gör att smärtan uppkommer. De tidigare beskrivna kunskaperna är viktiga att ha för att kunna göra denna differentiering.

Ämnen jag inte gått in på

Detta är inte på något sätt en uttömmande lista men jag kände att det var viktigt att ge exempel på sådant jag inte hinner (orkar) ta upp här:
Problem relaterade till den mekaniska anknytningen
Blodflöde i nervsystemet
Inflammation
Mekanosensitivitet
Neurodynamiska sekvenser

Avslutning

Så det var i korthet en del av teorin bakom OMT! Mycket av den här kunskapen har jag redan fragment av från tidigare kurser under utbildningen, men det här ger mig ett nytt sätt att tänka på nervsystemet vilket jag tror kommer vara till hjälp under nästa termin då jag har praktik i öppenvård.

Behandling, undersökning och evidens (tester på kadaver) tänkte jag gå igenom mer vid ett annat tillfälle, då jag måste dyka ned lite mer i dessa ämnen.

/Noa Greén

Fotnot 1: OMT är en specialisering inom fysioterapi vilket innebär att en OMT-specialist även utför traditionell sjukgymnastik utöver manuella behandlingar då manuell behandling långt ifrån oftast är den viktigaste långsiktiga behandlingen.

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: