Wall of text incoming
Att extrajobba eller inte, är något jag själv reflekterat över mycket. Oavsett om jag tänkt på det eller inte, har jag funderat på vad som är viktigt och om jag vill göra ett jobb eller inte. Jag skriver det här inlägget främst för att verbalisera saker jag tänkt på, men också för att ge studenter som läser något att fundera över.
Del 1 – de fem faktorerna
Pengar: För mig som inte har studielån under sista året (för att jag studerat innan) är extrajobb på helgen, utöver sommarjobb, något av ett måste. Ett jobb som betalar för lite går därför per definition bort även om jag egentligen vill göra det. Restid till arbetet går ihop med den här faktorn.
Roligt: När pengar är ett mindre problem kan den här faktorn öka i relevans signifikant. Att man är trött ibland och inte vill åka till jobbet kommer ske hur roligt jobbet än är, men det kan vara lättare att komma över tröskeln.
Relation till studierna: Ett jobb som har tydliga kopplingar till det man studerar är alltid en fördel. Det bidrar även till att förstärka andra faktorer, t.ex. hur roligt jobbet är. Många jobb har en koppling till studierna på ett eller annat sätt, det gäller bara att hitta den!
Erfarenhet: När jag tänker på erfarenhet är det andra saker än roligt och relation till studierna, utan mer saker som bidrar till självständighet, problemlösning och ansvar. Att öka sin kunskap inom dessa ämnen har stor överförbart till arbeten i framtiden.
Stress: Ett jobb kan vara tråkigt, ge dålig framtida erfarenhet och ge dåligt betalt. Men om det inte är stressigt kan det göra det mycket lätt att utföra och därför inte tära på din energi, så att du kan plugga eller träna när jobbet är klart.
Faktorerna kan såklart gå in i varandra på många sätt, men i mitt huvud fungerar det väl att separera dem på det här sättet.
Del 2 – tre olika jobb
Hemtjänst
Pengar: Helt okay lön och flexibla tider samt möjlighet till storhelgsOB vid högtider. Hemtjänst finns i alla delar av Stockholm vilket är bra för studenter som bor en bit från city. God möjlighet till sommarjobb.
Roligt: Mycket varierande beroende på de kunder man har.
Relation till studierna: Möjlighet att träffa personer med tillstånd som kräver fysioterapi men också möjlighet att genomföra vissa enklare moment såsom förflyttningar och promenader. Att prata med och förstå äldre personer och personer med funktionsnedsättning är en mycket bra och värd mycket, speciellt inom ett yrke som fysioterapeut.
Erfarenhet: Kravet på förmåga att planera och hålla reda på nycklar, utrustning och rutiner är hög, vilket kan komma som en chock om man inte är beredd, men en bra erfarenhet.
Stress: Mycket hög.
Slutsats: Stressen har ökat signifikant sedan mobiler och NFC-tags infördes. Det är mycket viktigare att man är en mängd viss tid hos kunderna än att man genomför ett arbete som kunden är nöjd med. Brist på hygienartiklar och hygienrutiner bidrar också till stress och osäkerhet. Kan inte rekommendera jobbet på grund av detta.
Skobutik som säljer ortopediska inlägg
Pengar: Dubbel lön efter 12:00 på lördagar, vilket oftast är den tid man jobbar om man studerar alla vardagar. Inte speciellt flexibelt schema, men kort restid för den som bor nära stan. God möjlighet till sommarjobb.
Roligt: Det kan självklart variera från dag till dag men det är oftast kul att hjälpa folk hitta bra lösningar när det kommer till skor och inlägg. De flesta är trevliga och mycket glada att få uppmärksamhet och hjälp då det ofta inte är jätteroligt att köpa skor.
Relation till studierna: Många kunder har muskuloskeletala problem och är skickade till butiken av en fysioterapeut. Detta ger möjligheter att lära sig om behandlingar, olika tillstånd och observation. Vi kan även ge enkla råd kring fysisk aktivitet (se Region Stockholms information om vem som får ge enkla råd).
Erfarenhet: Att få öppna och stänga en butik ensam är en mycket bra erfarenhet. Man lär sig hantera problem som uppstår och be om hjälp när man behöver det (en underskattad förmåga).
Stress: Jobbet är för det mesta inte stressigt, men vid vissa tidpunkter kan det komma många kunder. Då kan man lugna sig med att det inte handlar om liv och död (t.ex. att en person med diabetes behöver mat och tillsyn på hemtjänsten) samt att de flesta problem går att lösa om man ringer chefen/erfarna kollegor.
Slutsats: Som helgjobb är det här en perfekt typ av jobb om man kan få det.
Läxhjälp
Pengar: Dåligt. Man får lite extra om man reser till elever utanför Stockholm, men jag har i vissa fall spenderat mer tid på bussar/tåg än hos eleven. Man jobbar oftast max 120 minuter åt gången och det är svårt att få in 4 sådana pass direkt efter varandra. Detta innebär att man ofta har 4+ timmar restid för 8 timmar arbete. Ingen OB 😦
Roligt: Jag tycker att det är jättekul att vara läxhjälp.
Relation till studierna: Kopplingen är inte superstark, men om man vill jobba med unga är det bra att lära sig prata med dem och förstå hur de tänker kring studier.
Erfarenhet: Problemlösningen ligger ofta i att försöka förklara koncept för ungdomarna men i övrigt är det ett ganska simpelt jobb som inte sätter stora krav. Till viss del får man lära sig att planera och sätta mål med eleverna.
Stress: Jag har aldrig upplevt det som stressigt, utom i vissa fall då jag arbetat med elever som har vissa neuropsykiatriska tillstånd, och jag inte haft rätt kompetens att hantera dessa.
Slutsats: Om du inte brinner för att hålla på med läxhjälp skulle jag rekommendera något annat.
Extrajobb inom KI
Jag har även jobbat på olika event där KI varit inblandade såsom Midnattsloppet och som Anatomitutor. De ger ganska bra lön och det har varit lätt att få koppling till studierna. Förutom att man måste gå på studietid som anatomitutor har stressen inte varit så stor.
Avslutning
För mig som inte har studielån för resten av studietiden är extrajobb på helger, utöver sommarjobb, viktigt. För en person som inte behöver extra pengar skulle jag 100% rekommendera att bara ta studielån och fokusera på studierna. Extrajobb på KI, t.ex. anatomitutor kräver inte en stor insats och är något jag rekommenderar om pengar inte är så viktigt.
Det finns även andra sätt att bredda sin kunskap och införskaffa erfarenheter. Att jobba som volontär, att vara med i en förening (t.ex. studentförening) och att blogga kan ge värdefulla insikter om branschen och verktyg inför framtiden!
/Noa Greén