Någonting, någonting syreupptagningsförmåga är viktigt!

Hej, Noa här, med alldeles för mycket att säga! I efterhand inser jag att det här inlägget har massor av olika ämnen som alla borde täckas separat, så jag har i alla fall något att göra i framtiden!

Varför ens testa VO2max?

VO2max, eller maximal syreupptagningsförmåga, har ett nära förhållande med hjärthälsa och därför en koppling till de vanligaste folksjukdomarna i Sverige (hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes). Fysisk aktivtet är preemptiv behandling av (i princip) alla dessa tillstånd, men enkla råd om fysisk aktivitet är sällan tillräckligt för att skapa beteendeförändring hos en patient. Att testa VO2 kan vara ett steg i att ha ett mer rådgivande samtal och ett verktyg för oss fysioterapeuter vi kan använda för att med större säkerhet informera om möjliga framtida hälsoutfall hos patienten. Med andra ord kan vi låta våra patienter ta mer informerade beslut om de har… mer (och bättre) information!

Vad är ett bra VO2max?

Författarna av testledarutbildningen för ett av de vanligaste testerna (Åstrands test) menar att det i allmähet krävs ett testresultat av 35ml syre/kg kroppsvikt för att klara av ett fysiskt lättare arbete såsom kontorsarbete. Under den här gränsen ökar risken för ohälsa/sjukdomar snabbt. Inom spannet 28-34 ses en ökad risk för diabetes, metabolt syndrom och tjocktarmscancer. 23-27 innebär en fördubblad risk att dö före 65-år och av personer med 20-22 når bara 3 av 10 sin 65-årsdag. I en undersökning från 2011 (LIV 2000) sågs att hälften av befolkningen passerar VO2max i åldersgruppen 40-49. Jag har svårt att tro att det är är mycket bättre nu 10 år senare.

I korthet är en låg syreupptagningsförmåga fysioterapeutens motsvarighet till läkarens ”du har cancer”. Den stora skillnaden är att det framtida utfallet ofta primärt ligger hos patienten (med cancer oftast kräver medicinsk intervention). Vill man snabbt förändra sin syreupptagningsförmåga är viktnedgång och cardio mest effektivt.

Vem ska testas?

Bra jäkla fråga Noa! Eftersom att enkla råd och uppmaningar sällan räcker för skapa beteendeförändring måste man som vårdgivare bedömma om ett test skulle kunna vara den knuff som patienten behöver för att komma igång. Det är få som kommer till mottagningen och söker för nedsatt kondition (även om jag har träffat dessa), men vår uppgift är inte bara att behandla det patienten kommer för, men även identifiera röda flaggor. Om vi bedömmer att en person med stor sannolikhet har mycket nedsatt kondition, kan ett test före syreupptagningsförmåga vara en bra start även om personen söker för ont i axeln. Det är potentiellt ganska många som bör testas, men vi har självklart inte tid för detta. Det finns även vissa grupper som alltid testas, t.ex. ungdomar som kommer till rikscentrum för barnobesitas. Om du inte jobbar där kanske dina i allmänhet friska patienter är de som bör testas.

Åstrands test

Alla svenska fysioterapeuter känner till det här testet, men hur många gör det faktiskt? Min gissning (av min ringa erfarenhet) är att få utför det. Att ta patienten till en cykel (som oftast är ute i gymmet som är fullt av patienter och fysioterapeuter), ställa in den, fixa med papper, pulsmätare etc. är en startsträcka som kan vara lite stor att överkomma.

Oavsett, är Åstrand antagligen det bästa submaximala testet för att testa VO2-max i relation till hur simpelt det är att utföra.

Harvard Step Test

Även detta introducerades under utbildningen, men det lades inte lika mycket fokus. Testet går ut på att patienten går upp och ned på en låda (med en specifik höjd) i en bestämd hastighet (metronom) och sedan används pulsens återhämtningshastighet i en formel för att bestämma VO2max. Fördelen med detta test är att det kan göras var som helst (det är nog sällan man fixerar lådor på golvet) och därför är lättare att initiera än Åstrands test.

En nackdel är ju dock att det inte ger ett lika korrekt svar som Åstrands test.

Andra tester?

Jag hade tänkt ta med flera tester men jag hittar inga som är välbeprövade och direkt kan överföras på den typen av patienter en fysioterapeut kan tänkas möta. 6 minute- och 3 minute walk test är lovande för att beräkna VO2-max men har främst använts hos grupper med sjukdomstillstånd som t.ex. hypertension. 6 minute walk tillsammans med BMI har även visat sig förutse VO2max hos unga friska pojkar. Hur det nu hjälper din kliniska vardag, är oklart.

Min tanke är att testa i allmänhet friska personer som behöver en push att bli mer hälsosamma och minska risken för framtida sjukdom. Om en person t.ex. redan har högt blodtryck är aerob fysisk aktivitet en självklar behandling.

Slutsats

Det är svårt att implementera hälsofrämjande interventioner när de flesta patienter söker för specifika problem, men om vi kan identifiera riskgrupper och övertyga dem att genomgå en passande behandling har samhället mycket lidande och pengar att spara. Harvard step test är antagligen lättare att genomföra i allmänhet och bör spridas mer på mottagningar som en hälsofrämjande intervention om vi som yrkeskategori ska bidra till förbättrad kardiovaskulär hälsa.

Idé: Precis som många människor går på screening för cancer och andra tillstånd kanske de bör komma på screening för VO2max i början av medelåldern?

/Noa Greén

Källor

Nya Konditionstest på cykel av Gunnar Andersson (SISU Idrottsböcker).

LIV 2000

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: