Som fysioterapeut är det mycket viktigt att kunna testa sina patienters kapacitet på olika sätt. Delvis för att kunna sätta mål men också för att motivera till förändring. Cooper-testet är ett uselt test för dessa ändamål när det kommer till individer med sjukdomar och skador, men för mer friska individer är ett ett simpelt om än väldigt jobbigt test att utföra.

Jag och ett par kompisar drog till Kärrtorps IP för att testa vår kapacitet. Så här såg det ut för mig med mina New Balance 880:

Jag sprang något mer än 3000 meter men Strava är inte alltid så bra när man springer inte springer raka sträckor (se nedan). En funktion där Strava identifierar att man är på en 400-metersbana och på något sätt kan justera sträckan vore fantastiskt om de vill skapa!

I wish.

Enligt kalkylatorn på den här sidan är mitt VO2-Max ca 55,8, Genomsnittet i min ålder är 43,5 så jag får ändå påstå att jag är vältränad. Nästa vecka eller veckan efter det ska jag testa om jag klarar milen på 45 minuter.

Cooper-testet är ett maximalt test vilket innebär att man måste försöka ta ut sig så absolut mycket man bara kan. Detta innebär också att det är svårt att genomföra för den genomsnittliga personen; det är väldigt svårt att lägga sig på en nivå som inte är för låg och inte för hög. Alla är dessutom inte vana löpare, vilket gör att de möjligtvis inte springer på det mest effektiva sättet. Så som jag förstår det är det alltså ett bättre mått, ju bättre man själv är.

Även jag som är van löpare har svårt att justera min energiförbrukning och jag kände i efterhand att jag lade mig på för låg hastighet av rädsla att ta slut för tidigt. Misstförstå mig inte, jag hatade mitt liv när jag tittade på klockan och såg att det var 2 minuter kvar, men jag kunde definitivt ha hatat livet mer. Därför planerar jag självklart att göra testet igen i augusti!

Okay, så Coopertestet är bra för allmänt friska personer som jag, men vad ska man göra för tester på sina patienter som fysioterapeut? Vi lärde oss en del på utbildningen, men jag tror att en påminnelse och lite tips kan vara på sin plats. Nästa vecka tänkte jag skriva om ett par tester som är lätt tillämpbara i behandlingsrummet och ute på gymmet, samt hur man kan tänka kring, och tolka de resultat man får och hur de kan användas för att motivera. Jag tänkte även försöka få med lite om vilken intensitet som kan vara mest lämplig att föreslå för patienten.

/Noa Greén

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: