Vilken studie gör du?

Feasible = genomförbar

DISCLAIMER: mina åsikter är relativt godtyckliga. Det finns ingen komplett vetenskaplig konsensus bakom mina åsikter, men de är baserade på kunskap från personer med mycket bättre koll än jag. Det här inlägget är alltså hur jag tänker för att få bättre grepp om begreppen.

Jag vet inte om jag nämnt det (jag vet att jag har nämnt det) men under första året av min utbildning gick jag KI Summer School in Medical Research. Genom den kursen kom jag i kontakt med en fysioterapeut som forskar på olika sätt att mäta fysiskt aktivitet, specifikt inriktat på personer med funktionsnedsättningar som följd av stroke. På grund av detta engagemang var det relativt enkelt för mig att hoppa på ett projekt för mitt examinationsarbete, vilket är ett annat ord för C-uppsats (very important info).

Det gav mig dessutom möjligheten att få göra något som de flesta fysioterapeutstudenter inte har möjlighet att göra: en feasibility-studie

Det är viktigt att skilja på feasibility- och pilotstudier

Till ytan är dessa väldigt lika. Båda testar något för att skapa förutsättningar för framtida studier och under tiden vi skriver vår C-uppsats har det varit lite oklart för oss exakt vad vi gör. Detta är till stor del en följd av att kurslitteraturen vi har (1) inte går igenom dessa typer av projekt. Efter en hel del research, som vi kanske borde gjort mer av i början, har jag nu landat i att vår studie inte kan klassificeras som en pilotstudie. En viktig detalj innan jag går in på varför, och varför det är viktigt att förstå koncepten (och att veta att de existerar), är att alla pilotstudier är feasibility studier, men alla feasibility-studier är inte pilotstudier.

Feasibility-studier

En feasibility-studie testar om en metod kan användas, om den borde användas och i så fall hur (2). Till exempel testar vi i vår studie en ny metod för att samla in objektiv data om fysisk aktivitet genom ett aktivitetsbälte med GPS och accelerometer. Våra huvudsakliga utfallsmått är deltagarnas upplevelser och registrerar instrumenten data. Vi tittar alltså inte på datan som registreras i någon större detalj utan kollar endast att den är läsbar.

Praktiska aspekter såsom användarvänlighet, acceptans och kostnadseffektivitet är också mycket viktiga att ta med när man bedömer feasibility.

Pilotstudier

Hade vi gjort en pilotstudie hade vi testat om den data som samlades in kan användas för att dra några slutsatser om människors beteenden kring fysisk aktivitet. Målet för den studie vi är del av är i slutändan att bättre förstå hur olika omgivningsfaktorer påverkar den fysiska aktivitet individer utför, genom att använda objektiva markörer som inte riktigt existerar idag. Pilotstudier bör ses som miniversioner av större studier (2). 

Som tidigare nämnt är alla pilotstudier även feasibility-studier men eftersom att motsatsen inte gäller, är det viktigt att hålla isär dem. En feasibility-studie kan motivera att testa om en viss metod bör användas i studier för att ta fram data men kan inte användas för att dra slutsatser kring datan som samlas in, medan en pilotstudie essentiellt kan ge en indikation på vad en större studie kommer att visa. Det är som en form av genrep inför the real deal.

End card

  • Det är inte alltid nödvändigt att göra en separat feasibility-studie för att testa en ny mätmetod; de kan kombineras. Den data vi samlade in i vår studie är en del av en pilotstudie, men vi tittade endast på feasibility.
  • Håll koll på vad som är ett utfallsmått och inte, detta är helt avgörande.
  • Håll koll på vilken typ av studie du gör. Är det en narrativ analys eller en narrativ review (dessa är helt olika saker (1)), är det en systematisk review eller meta analys? Är det en feasibility-studie eller pilotstudie?

Side note:

Både du och jag borde öka vår vetenskapliga literacy 🙂 Det är en färdighet som är superbra att utveckla och har fördelar i alla delar av din profession.

/Noa

Källor/Information

1: Vetenskaplig teori och metod – Från idé till examination inom omvårdnad (Studentlitteratur)

2: https://pilotandfeasibilitystudies.qmul.ac.uk/introduction/

Annan läsning om feasibility-studier:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859314/

https://www.simplilearn.com/feasibility-study-article

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: