Nu har du gått en termin och fått känna på hur det är att plugga anatomi, fysiologi och fysioterapi. Då kan jag positivt påminna dig om att det är precis vad den här terminen handlar om också, med tillägget psykologi! Fetmarkerade titlar är böcker jag införskaffat 🙂

Fysiologi 3

ACSM’s Resource manual for guidelines for exercise testing and prescriptions — Enligt uppgifter en mycket bra bok som innehåller extremt mycket information som kan vara bra för en fysioterapeut. Jag valde att inte skaffa den, men precis som enAnatomi Atlas är det något jag planerar att göra. Den återkommer i många kurser och om du lär dig använda den kommer den antagligen att vara värd pengarna. Rating: låna på bibblan.

Physiology of Sport and ExerciseOm du som jag inte har pluggat träningsfysiologi innan kommer den här boken kunna hjälpa dig mycket, för den är fan späckad. Om du i framtiden tänker jobba med sport borde du åtminstone gå till biblioteket och titta i den för att få ett intryck av den. Visst, kurserna innehåller mycket, men här kan du fördjupa dig. Dessutom är tentan på den här kursen känd för att vara lite svår. Rating: Jag tycker den är värd.

Psykologi

Samtalsfärdigheter: stöd, vägledning och ledarskapJag har ofta känt personligen att samtal är något jag är relativt bra på, men den här lättlästa boken är ändå ett bra stöd. Dels för att reflektera men också för att få nya idéer. Om du ska jobba med att prata med människor varje dag är dessa färdigheter något du behöver jobba med. Rating: jag rekommenderar.

Hälsopsykologi : psykologiska aspekter på hälsa och sjukdom En bok som jag skaffade för att den lät spännande. Jag läste de obligatoriska kapitlen, men tyckte inte den var så bra. Dock har jag fått upprepad användning av den under kursen. Innehållet är viktigt och intressant, men den är inte alltid så roligt skriven. Rating: köp den med en vän och läs tillsammans.

Känslostormar : emotionell instabilitet och hjärnan Många tyckte om den här väldigt mycket. Jag tyckte att den var okay och planerar att läsa den igen efter utbildningen. Rating: följ peer pressure och skaffa den.

Fysiologi 4

Om smärta : ett fysiologiskt perspektiv Om det är något vi fysioterapeuter jobbar mycket med så är det smärta. Att lära sig om fysiologin bakom smärta är då en väldigt bra idé. Boken kommer att fungera som källa till ett stort antal uppgifter och många uppgifter är direkt baserade på boken. Fysiologiboken har också bra information om smärta, men väldigt begränsad i jämförelse. Rating: skaffa den.

Fysioterapi 2

Den här kursen har lite liknande litteratur från den första så jag beskriver endast de nya böckerna.

Evidence-based physical therapy for the pelvic floor : bridging science and clinical practice — En väldigt satsig bok i relation till hur lite tid som läggs på det här ämnet. Hade detta tagit en större del av kursen hade jag kanske skaffat den. Rating: köp den om det är något du vill jobba med, annars låna på biblioteket.

Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, FYSS 2017 Flera kapitel från den här boken går att hitta på internet men jag tycker att det är en bok som alla fysioterapeuter ska ha nära tillgång till. Den går igenom alla vanliga sjukdomar och smärttillstånd samt de rekommendationer för fysisk aktivitet som finns för dem. En utmärkt källa till källor dessutom. Den är dessutom till hjälp under träningsfysiologi eftersom att den beskriver många av koncepten därifrån på ett lätt sätt. Rating: Helt klart värd att skaffa.

Nya Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering En av de bästa och mest använda böckerna i hela kursen. Den har väldigt mycket god information om skador, rehabilitering och underliggande koncept. Rating: Buy this book.

Nya konditionstest på cykel : [testledarutbildning] — Jag tror att jag möjligen var den enda som skaffade den här boken… Måste säga att den har några riktigt bra kapitel om träning och beskriver olika test av fysisk kapacitet på ett bra sätt, samt innehåller en mall för test på ergometercykel. Även en bra bok för framtida entreprenörer. Rating: skaffa om du vill fördjupa dig eller tycker att du inte får tillräckligt från föreläsningar etc.

Styrketräning : för idrott, motion och rehabilitering — Eftersom att jag skaffat så många andra böcker kände jag inte någon superstark dragning att köpa den här. Jag har dessutom en bok som fokuserar på kroppsviktsträning och en som foksuerar på träning med vikter. Rating: fråga någon annan 🙂

Så där har du lite åsikter om litteraturen från den andra terminen!

Några andra böcker jag kan rekommendera är Total Stabilitetsträning av Joanne Elphinston som skapat JEMS, om du vill lära dig mer om just stabilitetsträning (någon som kommer vara relevant om du jobbar med personer), och Lev länge och väl av Kerstin Brismar, om du vill ha en lättläst översikt över hälsosamma vanor som du lätt kan anpassa att använda i samtal med patienter.

Som du kan tänka dig, är en bok aldrig bättre än din förmåga att finna något värde i den. Att läsa en bok och extrahera information är inte det samma som att läsa för nöje. Det är en färdighet som du utvecklar och som kommer vara fortsatt viktig att underhålla i framtiden.

/Noa Greén

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: