Mot slutet av 2020 släpptes en meta-analys (delvis skriven av min handledare för C-uppsatsen) som tittade på hur mängden fysisk aktivitet man utför i kombination med hur mycket man sitter stilla kan påverka dödligheten (alltså risken att man ska dö i förtid). De studier som analyserades använde accelerometri för att mäta aktivitet. Mobiler och aktivitetsarmband använder också accelerometri för att mäta din aktivitet.
Så hur mycket behöver du träna för att kompensera att du sitter still vid datorn hela dagen? Runt 30-40 minuter måttlig till intensiv aktivitet per dag. Tidigare studier har pekat på runt 60-75 minuter, men de har till stor del baserats på självrapportering, vilket oftast inte kan uppnå samma precision som accelerometri.
Så är du en person som sitter mycket på dagarna, du kanske kör lastbil eller jobbar på kontor, är de vanliga rekommendationerna på 150 minuter i veckan kanske inte tillräckligt. Når du 30-40 minuter om dagen och är inaktiv runt 10 timmar om dagen kommer du att dämpa risken att dö i förtid, men det kan inte helt ersätta en riktigt aktiv livsstil.
Det viktiga att komma ihåg här är att, i alla fall som jag tolkar det, räcker inte en lugn promenad. Det krävs en riktig insats. Jag tror att detta är ett mycket svårt piller att svälja, speciellt för de patienter jag kommer att möta i framtiden. Hela livsstilen måste innehålla ganska tung träning dagligen, något jag knappt själv klarar av.
Det står klart för mig att vi behöver förändringar på samhällsnivå inför framtiden av många oberoende anledningar. Dels är det önskvärt att minska lidande hos befolkningen, men det är också viktigt att den äldre befolkningen är självständig i så stor utsträckning som möjligt – något som den här pandemin definitivt har visat. Men jag tycker också att det har visat sig att vi inte kan genomföra samhällsförändringar genom att påverka enskilda individer.
Svenskar är mer aktiva än genomsnittet i världen, men räcker det? Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten 2018 är ca 66 procent av den vuxna befolkningen aktiv i linje med rekommendationerna. Baserat på de patienter jag mött under praktiken verkar många vara mindre aktiva nu, speciellt när det kommer till styrketräning. Om den tidigare nämnda studien är korrekt kanske inte ens 150 minuter räcker för en stor del av befolkningen.
Vi måste fundera på hur fysisk aktivitet kan bli en del av vardagen genom sociala sammanhang, arbetet och miljön. Min C-uppsats är en pilotstudie som jag hjälper några forskar på KI med. De försöker utveckla en metod för att titta på beteenden kring fysisk aktivitet och se hur miljöer (ekologiskt synsätt) påverkar mängden fysisk aktivitet som utförs, speciellt inriktat på personer som överlevt stroke (eftersom att de är i större riskzon att inte uppnå rekommendationerna för fysisk aktivitet). Men jag tror att en ekologisk approach bör vara en del av att aktivera hela svenska folket i framtiden. Jag vet inteexakt hur, men jag har några idéer.
/Noa Greén
Källor: