Recension av ”Lev länge & väl” av Kerstin Brismar

Så här ser boken ut, om du undrade!

Lev länge och väl är en bok som är värd att läsa inte bara av allmänheten, utan även av oss inom vården. Vi må vara experter på det vi har studerat, men vi måste fortfarande kunna förmedla budskapen till våra patienter.

Kerstin Brismar (som är läkare), med hjälp av Marit Andersson (som är journalist), har baserat boken till stor del på något som kallas ”blå zoner”. Detta är platser i världen där människor lever länge och med relativt minimalt med hälsoproblem i sin gamla ålder. Hon tittar på deras vanor och jämför med våra i Sverige och presenterar förslag till hur vi kan förbättra våra liv i längden.

Inget komplicerat fackspråk här. När komplicerade termer dyker upp är de alltid förklarade eller i en kontext där man förstår dem. Innehållet är baserat på hennes erfarenhet som läkare, forskare och andras forskning.

På endast 194 sidor lyckas en mycket bra grundkunskap förmedlas. Boken är värd både att läsa rakt igenom men också användas som ett uppslagsverk. Den behandlar inte bara hur konsumtion, träning och avslappning påverkar oss utan ger i kapitel 9 en beskrivning i vad man bör tänka på när det kommer till hälsokontroll.

Då jag redan kan relativt mycket om kost, träning, avslappning, levnadsvanor såsom alkohol och rökning samt om folksjukdomar var just delen om hälsokollen ganska bra. En snabb checklista på saker att själv ha koll på, men också kunna diskutera med andra personer.

Jag vill rikta en viss kritik mot det kapitel som handlar om fysisk aktivitet. Jag tycker att det kan vara värt att nämna att äldre som vill komma igång med träning kan gå till en fysioterapeut för att få hjälp med det.

För att vandra in på något att som avslutning, så tycker jag att vi fysioterapeuter borde utveckla ett motsvarigt batteri av tester för att kunna göra en hälsokontroll av patienter. Tanken är då att de ska boka in en ”hälsokontroll” med en fysioterapeut där ett standardiserat test görs. Det finns redan liknande tester såsom chair stand och greppstyrka, men vad jag vet finns inget test som testar hela kroppen i ett!

Summering: jag rekommenderar ”Lev länge och väl”! 4/5.

/Noa Green

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: