Vårdkedjan #2: tankar om intervjun med Eric Schröder

Att få höra andras perspektiv är alltid spännande, speciellt när deras perspektiv angår frågor som har stor inverkan på mitt eget professionella liv!

Hur våra roller inom vården ser ut är inte bara intressant, det är också viktigt att definiera och fundera på hur de kan utvecklas. Både inom en disciplin (vilka specialiseringar det finns) men också mellan professioner. Vissa tankar tycker jag är extra viktiga att ta med sig från den här intervjun. Den första är visserligen självklar, men det är basen för de olika yrkena:

Fysioterapeuter är experter inom det muskuloskeletala och läkare är experter inom det medicinska. Jag har ett personligt intresse av att utveckla mina kunskaper inom det medicinska främst inom neurofysiologi/patologi men även farmakologi. Detta både för att bli bättre på att identifiera när en patient måste remitteras men också för att få en bättre förståelse för hur andra jobbar. Hur det ska gå till är en fråga för ett annat tillfälle!

En annan take away är att patientlogistiken ibland är suboptimal.
Läkare har mindre tid och möjligheter att behandla rent muskuloskeletala besvär och om dessa kunde komma till fysio direkt skulle vi spara pengar, tid och kanske främst: lidande. Några ideér för att förbättra flödet är att A) sajter som 1177 har tydlig information om vem som behandlar vad, B) de som svarar mejl/telefon på vårdcentraler blir bättre på att slussa folk rätt, C) utbildningar satsar mer på interprofessionell utbildning (gäller alla vårdyrken såklart).

Det tredje jag tänkte på är kopplat till det tidigare stycket, i och med att vissa läkare ser medicinsk behandling som den främsta, även för tillstånd som evidens talar främst för rehabilitering. Det finns såklart ett ansvar på patienter, som ofta söker en quickfix för att kunna vara med på squashmatchen på söndag, att söka rätt vård direkt. Men såväl fysioterapeuter som läkare måste vara noga med att påtala att medicinering sällan är en långsiktig behandling av muskuloskeletala besvär.

Det fjärde jag tänker på är att det ofta är svårt att tänka på allting som fysioterapeuter gör. Eric ser fysioterpeuter ur det perspektiv som är logiskt, rehabilitering och muskuloskeletala besvär. Men ergonomi, långvarig smärta, psykisk ohälsa/psykosomatik, djurhälsa och palliativ vård är andra områden som jag tror att många inte ofta tänker på, och det gäller även fysioterapeuter.

Det var nog det för den här gången!

/Noa Greén

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: