Vårdkedjan #1: Intervju med läkarstudenten Eric Schröder

Som den unga(?) dumma idealist jag är tror jag att det finns mycket att förbättra i det svenska vårdsystemet. Vi har tur som inte lever i USA, ett land med ett sjukvårdssystem som är så dåligt att man undrar varför deras invånare inte gör uppror. Men det betyder inte att vi inte har mycket att göra. 

Som en del i mitt försök att identifiera problem och fundera på åtgärder gjorde jag härom veckan en intervju med Eric Schröder, en T8:a från läkarprogrammet, för att se lite vad han tänkte om fysioterapeuter och deras roll i vården. Eftersom att det här är en blogg och inte en tidskrift tar jag in min åsikt eller tankar lite här och var, skrivet i kursivt.

Eric till vänster och jag till höger. Om jag lärt mig något så är det att selfies är en dålig metod att ta bilder till bloggen.

Vilka tankar kommer när du hör ordet ”fysioterapeut”?
— Jag tänker främst på rehabilitering, eftersom att jag gjort praktik på sjukhus. Vi läkare möter patienten före, under och efter en operation medan fysioterapeuten är med lite innan, men mest efter i och med rehabiliteringen. Jag tänker även på prevention, men vi talar inte så mycket om fysioterapeuternas roll under utbildningen utan vi kommer främst i kontakt med dem under praktiken som främst varit på sjukhus. Där väger fysioterapeutens ord mycket tungt och är t.ex. avgörande för om en patient till exempel ska till geriatriken eller hem.

Hur kompletterar fysioterapeuter läkares kunskaper?
— I kontexten rehabilitering tänker jag mobilisering och träning. De främsta skillnaderna är att läkare har mycket mer medicinsk kunskap och fysioterapeuter kan mycket mer om det muskuloskeletala och patientens funktion i vardagen. Muskuloskeletala besvär behandlas främst inom primärvården, där jag inte har hunnit vara så mycket än.

Om en person behöver vård, när ska den till läkare och när ska den till fysioterapeut?

— Om man har solklart muskuloskeletala besvär ska man direkt till fysioterapeut och är det medicinskt ska man till läkare.

Ett inte så speciellt kontroversiellt påstående!

— Jag tror dock att många slussas direkt till en läkare som får avgöra huruvida det är ett medicinsk tillstånd eller inte för att sedan skicka en remiss till fysioterapeut. Det här är antagligen för att man vill utesluta det värsta först. Många individer har kanske inte tillräckligt med kunskap om fysioterapeuternas roll i vårdkedjan.

Var kan våra roller i vården överlappas och var måste vi släppa över ansvaret?
— De flesta läkare håller inte på med rehabilitering i någon större utsträckning och det är nog mest gynnsamt att vi har distinkta roller, även om det självklart behövs viss överlappande kunskap. Jag förutsätter att fysioterapeuter inte har lika bra förmåga att diagnostisera medicinska tillstånd men jag tänker att ni får lära er att identifiera röda flaggor såsom viktnedgång och dylikt.

— Ibland får inte patienter tillräckligt med information från läkare alternativt har svårt att uppfatta den och ta med den hem. Där måste vi läkare antingen bli bättre på att ge ut information eller ta in fysioterapeut tidigare i processen. Jag upplever att patienter som kommer in för muskuloskeletala besvär ibland blir förskrivna NSAID i första hand (detta har jag ju sett i första hand när jag jobbat) och att en fysio tas in i efterhand om medicinska behandlingen inte fungerar.

— Jag tror att det skulle vara bättre om läkaren i sådana fall valde både medicinsk behandling och fysioterapeut som förstahandsbehandling. Det är självklart olika från person till person, men jag har fått uppfattningen att vissa inte ser fysioterapi som en förstabehandling i de flesta diagnoser, även om det självklart finns där man definitivt gör det.


Imorgon publicerar jag del två som innehåller lite av mina tankar kring vad som kommit fram i intervjun! Jag planerar att göra flera intervjuer, och om du har någon idé på något yrke eller en person som bör intervjuas, hör av dig!

/Noa Greén

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: