När ska man gå till en fysioterapeut?

Svaret är tyvärr inte är så uppenbart. När jag var yngre hade jag, vad jag nu vet är, karpaltunnelsyndrom. Jag ringde till en vårdcentral och fick en tid inbokad med en läkare veckan efter. Läkaren lyssnade på mina symtom i en minut och konstaterade vad det var och rekommenderade mig att köpa en handledsskena.

I det här scenariot kan jag identifiera 3 tillfällen då bristfällig kunskap uppvisats. I det första fallet var det jag som inte visste eller tänkte på fysioterapeut som ett alternativ. Det andra var den jag talade med över telefon som inte bad mig gå till en fysioterapeut. Det tredje var läkaren som inte ens nämnde att jag i framtiden kunde gå till en fysioterapeut om jag skulle ha liknande besvär.

Och det här ser jag väldigt ofta på mitt extrajobb (Gå- och Löpkliniken). Vissa kunder har gått till en läkare och endast fått något smärtstillande och blivit rekommenderade vila. När jag frågar om de gått till fysioterapeut får jag undvikande svar. Så å ena sidan är läkare uppenbarligen dåliga på att informera sina patienter om andra vårdprofessioner.

Mina bevis må vara vara anekdotiska, men jag tror att det ligger någon sanning i min upplevelse att det finns en brist på information hos vårdprofessionerna. Hur kan jag då förvänta mig att beslutsfattare, chefer och allmänheten ska ha denna information?

Å andra sidan kommer det ibland in kunder som varit hos läkare och blivit rekommenderade att gå till annan vårdprofession (en kund beskrev läkaren som ”arg” för att de kommit till henom först), men de kommer istället till Gå- och Löpkliniken för att hitta ett quick fix. Så problemet behöver tacklas ur flera vinklar.

Vilken plats har fysioterapeuter i vårdkedjan?

Fysioterapeuter kan ofta träffa en patient mycket snabbare än en läkare (kortare köer) och om personen skulle ha något som kräver läkarvård är vi utbildade att identifiera röda flaggor (problem som kräver andra insatser än vi kan erbjuda). Men för att utnyttja detta krävs att både läkare och sjuksköterskor uppmärksammar patienter på den möjligheten.

För att förstå varför det ofta verkar bli fel eller ineffektivt har jag har en idé om att försöka undersöka fysioterapeuterns roll i vårdkejdan och samhället. Alltså, hur ser andra vårdprofessioner på fysioterapeuter?

Jag har därför planerat att göra intervjuer med studenter från andra professioner (och kanske även kliniskt aktiva) för att se på deras syn på fysioterapeuter i vårdkedjan. Faktum är att jag redan intervjuat en läkarstudent och tänkte försöka få ut den artikeln nästa vecka.

Ur ett längre perspektiv vill jag försöka kommunicera ut information mer till allmänheten om fysioterapeuter. Helt ärligt, till stor del för att öka vår status, men till lika stor del för att fler ska få rätt hjälp snabbt.

Ett annat motiv är för att öka intresset för yrket. Förra veckan skrev jag om olika saker jag var intresserad av att jobba med och det var bara ett skrap på ytan.

Fysioterapeuter har kompetenser som är tillämpbara inom väldigt många områden och om detta kan kommuniceras ut till allmänheten tror jag inte bara att fler kommer söka rätt hjälp på en gång, utan även att flera unga kommer vara intresserade av att söka utbildningen. Resultatet blir förhoppningsvis mindre lidande men också ökad mångfald (vilket är ett helt eget inlägg).

Framtida lösningar kommer såklart att inkludera de appar som just nu håller på att introduceras till allmänheten, men jag är osäker på hur många personer som börjat använda dessa. Om någon har statistik är jag intresserad! Men från vad jag sett på mitt extrajobb har vi en lång väg kvar med mycket potentiell utveckling.

/Noa Greén

När jag skriver ett inlägg känner jag alltid att jag kan gå in så mycket djupare. Varje stycke har potential att säga så mycket mer. Men å ena sidan har jag inte tid att skriva så långt, och å andra sidan kommer ingen orka läsa inläggen.

Annons

Publicerad av FysioNoa

Jag är fysioterapeut (utbildad vid Karolinska Institutet) som är intresserad av hälsosam träning och forskning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: