
Så du bestämde dig för att möjligtvis, kanske, possibly skaffa lite kurslitteratur för att hjälpa studierna? Som en low key boknörd kan jag sympatisera med det. Därför har jag skrivit en liten guide till de böcker som kommer rekommenderas av KI under första terminen. Vi snackar mycket korta recensioner och ibland alternativ litteratur. Men först vill jag säga några ord om att läsa (kurslitteratur främst) i allmänhet.
Goda nyheter till den som inte orkar läsa så mycket: du kan klara av alla kurser på fysioterapiprogramet utan att köpa en enda bok. Delvis finns två fantastiska bibliotek som du bör utnyttja till fullo, och dessutom täcker lektioner och slides det du behöver kunna på tentor. För den som vill ha en extern förklaring av något koncept, finns också möjligheten att be mig förklara det här på bloggen!
Dock är att läsa böcker på ett effektivt sätt en konst som är värd att lära sig. Det kommer nog inte komma någon bättre tid för det än under dina högre studier. Jag har läst det mesta i de böcker jag köpt. Visserligen är jag inte ett underbarn som kan minnas allt, men att ha läst böckerna ger mig möjligheten att snabbare inhämta informationen när jag behöver fräscha upp något. Min rekommendation är att börja lära dig läsa böcker så tidigt som möjligt. Ju längre du väntar, desto jobbigare blir det att börja. Men som alla färdigheter: när du väl kan det, har du en stor fördel.
I slutändan: om du inte tänker läsa en bok, köp den inte. En bok icke läst är en ångestmaskin. You can quote me on that.
Fysioterapi som ämne och yrke
Att lära och utvecklas i sin profession – Flera delar av den här boken kommer återkomma under hela utbildningen. Min åsikt är att den inte är så kul att läsa. Dela på en kopia med några vänner eller låna på biblioteket. Skriv ned de viktiga koncepten så kan du konsultera dina anteckningar i framtiden. Rating: Låna på biblioteket eller av klasskamrat.
Fysiologi 1 och 2
Fysiologi (Lännergren et. al) – En av de absolut bästa böckerna enligt mig. Innehåller en bra ingång till hela kroppens fysiologi och ett kapitel om smärta som är mycket bra kompanjon till en senare bok vid namn Om Smärta. Rating: köp.
Anatomi
Rörelseapparatens anatomi – En bok som många inte tycker om, men som jag lärt mig uppskatta. Den innehåller väldigt många detaljer och är logiskt uppdelad. När man väl lär sig hur texten är strukturerad går det snabbt att söka upp den information man vill ha. Bra referensguide. Du kan alltid låna den på biblioteket, men jag misstänker att du kommer behöva spendera en del tid med den innan den har en effekt. Rating: Köp eller använd anteckningar från föreläsningar istället.
Atlas of Human Anatomy – En av de där böckerna “alla” fysioterapeuter ska ha. Det blir inte mer anatomi för pengarna än det här! Jag ska definitivt skaffa en. När jag kan hitta den billigt. Rating: Jag vet inte? Definitivt bra för fördjupning.
Fysioterapi 1
Orthopedic Physical Assessment – Den här boken kallas även ”Magee” eller ”Magi”. Att använda den här kräver inte bara att du investerar pengar utan även tid. Den innehåller otroligt mycket information och en hel del sållande krävs. Jag känner flera som köpt den men knappt tittat i den. Den innehåller mycket anatomi och förklaringar till hur olika skador orsakar smärta samt alternativa undersökningar till de som lärs ut under utbildningen. Ett bra alternativ om man bara vill ha undersökningsdelen är Musculoskeletal Assessment som med mycket bra bilder konsekvent går igenom just det. Den har dock inte samma djup eller bredd (både figurativt och bokstavligt). Rating: Var beredd att spendera många timmar med den om du köper den.
Basal Kroppskännedom – Den levda kroppen – En intressant bok men jag tror inte att den kommer ge dig något de första tre terminerna. Jag tänker läsa om den nu när vi läst rehabiliteringsmedicin och pratat lite mer om metoder för att hantera smärta. Den är mycket lättläst och kort. Rating: Köp den om du hittar den billigt.
Human Movement – Rating: Nej.
Så det är mina åsikter om litteraturen från första terminen.
En annan lättläst bok jag vill rekommendera är Hjärnstark av Anders Hansen som är riktad till icke-experter men som även ger oss fysioterapeuter ett bra sätt att tala om vad som kan hända i kroppen när vi tränar!
Ett annat tips är att kolla på programöversikten!